Georgi Stoev has been killed today in Sofia

Tuesday, April 08, 2008

RIP


Почина авторът Георги Стоев, който бе прострелян по обед пред хотел "Плиска" в столицата. Стоев е автор на книги за отношенията в подземния свят в България, който в редица интервюта твърдеше, че е бил част от силови групировки.


Инцидентът е станал пред блок 113 до хотел "Плиска". Сигналът е подаден в полицията около 12,40 часа. От там съобщиха, че Георги Стоев живее наблизо.


34-годишният Стоев е бил в кафене, близо до хотела, където имал среща с двама души. По информация на полицията авторът е подготвял книга за организираната престъпност и срещата е била заради новата творба. На срещата обаче пристигнал само един от хората, с които се е уговорил Стоев. Той е и пряк свидетел на инцидента.


По информация на Дарик радио стрелците са били двама и не са били маскирани. Те настигнали Стоев, след като излязъл от срещата със своя познат и тръгнал по алеята, близо до локалното платно на бул. "Цариградско шосе". Стреляли по него няколко пъти. Един от куршумите уцелил Стоев в слепоочието. Стрелците избягали, необезпокоявани от никого. Очевидци разказаха пред Дарик, че са чули три изстрела. Повечето от тях споделиха, че са видели само тялото на вече простреляния Георги Стоев, но не са забелязали стрелците.

Още преди да бъде извършена операцията на Стоев, хирурзите от Пирогов не даваха гаранции за живота му. Той постъпи в "Пирогов" в 13,05 часа с огнестрелна рана в главата. По техните думи те са работили върху рана, несъвместима с живота.





По непотвърдена информация на Дарик радио по Стоев е стреляно с деветмилиметров „Макаров” пистолет. Куршумът в главата на Георги Стоев е влязъл през дясното слепоочие и е излязъл през лявото.

По информация на Дарик радио Георги Стоев е попаднал преди време на разработка на полицията за подготвяно от него покушение срещу човек от бившата СИК.

Три са версиите, по които работи полицията за стрелбата срещу Георги Стоев, научи Дарик. Според тях разстрелът на Стоев е възможно да е свързан с книгите му, с участието му в подготвяно покушение или с неуредени финансови взаимоотношения. До момента нито една от трите версии не е надделяла, разказаха полицейски източници.

Георги Стоев е споделял, че се страхува за живота си и затова е ходел с охрана. Това каза в интервю за предаването "Денят" на Дарик радио Владо Даверов, който е бил редактор на всички книги на простреляния Георги Стоев, както и на последната „Свещени сватби”, която все още не е излязла от печат. Даверов твърди, че Стоев е имал проблеми с бизнеса си напоследък и с миналото си, но не е разкривал за какво точно става въпрос. Двамата са се видели за последно преди два месеца.




Георги Стоев е пряк свидетел на създаването на ВИС и СИК. Той е посветен в част от престъпните сделки на наемните убийци, организаторите и жертвите на поръчковите убийства, разпределението на наркопазара и войните в подземния свят.



Георги Стоев е автор на книгата "ВИС" - първата от цяла поредица, която предстои да излезе. Докато довършва втората си книга "Имало едно време на Изток", в която разкрива причината ВИС да се превърне в застрахователна компания, Стоев разкри някои от тайните на легендарната групировка. Той твърди, че никога не е бил член на ВИС, но разследва групировки от подземния свят, бил е информатор на писателя Христо Калчев.


В много интервюта Стоев взривява общественото мнение, разкривайки имената на поръчкови убийства и мръсни истории у нас.

Георги Стоев е автор е на книгите „ВИС”, „ВИС-2” и „СИК”. „СИК- книга първа” и „СИК-книга втора”.

0 comments: