Anti Nobel Prizes

Friday, October 05, 2007

Тазгодишните анти-Нобели: За "гей бомба", хамстери на виагра...
Сатиричните награди бяха връчени за 17-и път в Харвард, за първи път тази година бяха отличени и категориите лингвистика, авиация и хранене
05.10.2007
Служителите от Пентагона получиха тазгодишната награда анти-Нобел за мир заради плановете им за създаване на "гей бомба", която при взривяване отделя химично вещество, провокиращо при войниците от противниковата армия пристъпи на хомосексуално поведение.
В Харвардския университет вчера за 17-и път бяха връчени т.нар. "анти-Нобелови награди" (IgNobel.com). Те са учредени от хумористичното списание "Анали на невероятните изследвания" и се връчват за постижения, които "първоначално карат хората да се смеят, а след това да се замислят".
Призът, подобно на истинската Нобелова награда, се връчва с няколко номинации - за медицина, физика, биология, химия, литература, икономика и награда за мир. Освен това тази година анти-Нобелови награди бяха връчени и в категориите лингвистика, авиация и хранене.
Отличието за медицина получиха двама британци, изследвали последиците за здравето при гълтане на сабя.
Награда за физика бе връчена на учени от САЩ и Чили, намерили научно обяснение за появяването на гънки по хартията.
С приза за биология бе удостоена холандка, съставила подробен списък на насекомите, гъбичките и останалите представители на живата природа, които обитават леглото на човека.
В областта икономика бе отличен тайвански изобретател, патентовал устройство, което при опит за банков обир улавя престъпниците в мрежа.
Литературната анти-Нобелова награда получи австралийка за труда си, посветен на определителния член "the" в английския език. Тя отделя особено внимание на трудностите, които възникват при опита за азбучно подреждане на думите, които се използват с "the".
Лингвистичната награда е присъдена на учени от университета в Барселона, които при проведените експерименти установили, че плъховете не правят разлика между аудиозапис на думи на английски и на японски език, ако лентата се върти в обратната страна.
Анти-Нобел в областта на храненето бе връчен на американец, който изследва границите на човешкия апетит, тествайки доброволци с помощта на "безкрайна" самопълнеща се чиния със супа.
В раздела за авиация победиха учени от университета Куилмс в Аржентина, които установили, че виаграта позволява на хамстерите да се възстановят по-добре след дълги полети.
"Устройство за отблъскване на тийнейджъри" бе миналогодишният носител на колоритната награда "ИгНобел" за мир.

0 comments: