Земунския клан

Sunday, September 10, 2006

Най-големият враг на Земунския

клан е живял в България

Бранислав Дуги търгува с "Мултигруп" и живее в блок на БОДК

Надя Чолакова

Станимир Въгленов

Покойният командир от автономната провинция Войводина Бранислав Лаинович-Дуги е най-интересният представител на сръбския подземен свят, живял у нас. Имал е бизнес в България, Испания, Холандия, Франция, Италия, Монако. Той не познава затворени врати. Навсякъде е добре дошъл, на места дори на правителствени нива. У нас работи с Илия Павлов и други бизнесмени от неговия ранг. Дуги е смъртен враг на Слободан Милошевич. Заподозрян в убийството на Желко Ражнятович-Аркан. Дни преди да го застрелят нощува в столичния хотел "Амбасадор".



Хърватия, през 90-те: Войната

Във разгара на войната в Хърватия Бранислав Лаинович-Дуги командва паравоенно формирование, организирано и финансирано от опозиционното Сръбско движение за обновление на Вук Драшкович. Над 200 негови бойци от Сръбска Крайна "летят" в сраженията. Освен че воюва с тях, Дуги осигурява издръжката им. В 1992 г. го прострелват на сантиметри от сърцето. Той призовава всички, на които им пука за Войводина и Сърбия да се включат в борбата срещу правителството, което прави всичко възможно режимът да остане на власт.

Бранислав Лаинович се установява трайно в България през 1994 г. Води със себе си цяла сръбска "свита". В нея са Предраг Белич, Свободан Лаинович и Миладин Сувайджич. Дуги и приятели регистрират първата си и единствена фирма - "Голд бой" ООД.



София през 90-те: Дипломатически оазис

Любопитно е, че сръбската група се настанява в красива двуетажна къща на ул. "Шипка" 7 в София. В нея има офиси на много сръбски фирми. Къщата е дипломатически имот, тогава стопанисван от БОДК. Посветени в процедурата по наемането на подобни имоти твърдят, че към този момент е невъзможно в тях да живеят хора, които не са дипломати или поне не са препоръчани от съответното посолство, което гарантира за тях. Дуги и хората му са имали карти на сътрудници на сръбските спецслужби. Ползвали са квартири и в друг имот на БОДК в жк "Изток".

В София около Дуги се оформя малка сръбска диаспора от 20-ина души. Една част са ветерани от войната. Тайфата е постоянно присъствие в тузарски сръбски ресторант на ул. "Оборище". " Не си представяйте ветераните от групата на Дуги като човекоядци. - казва пред "168 часа" много близък до тях. - Бяха страшни веселяци. Обикаляха кръчмите до зори и "хвърляха" пари. Движеха се без охрана. Всички бяха високи и снажни като атланти, а Дуги минаваше двата метра. Нямаше девойка, която да им се опре. Сърбите и красавиците се оплитаха като



змийски кълбета

Дуги и групировката му разгръщат търговска дейност в България в "златния" момент на югоембаргото. Тогава работят с бившите ВИС, СИК и с най-крупните контрабандисти. Според полицейски източници Дуги е бил приятел с покойния шеф на "MG-холдинг" Илия Павлов. По време на югоембаргото двамата въртят бизнес със захар и петрол. Легалният и нелегалният бизнес на групата също се преплитат като "змийски кълбета". Официално Дуги и хората му изнасят за Сърбия сол, коли, горива, жито, цигари, захар, машини и други суровини.

Според полицейски източници тъмният бизнес на групата в София е бил в ръцете на Миладин Сувайджич по прякор Джура Мутави ( Смотаняка - б.а.). В момента той е един от най-важните свидетели в процеса срещу Земунския клан. Смотаняка се е занимавал с трафик на оръжия, кокаин, хероин, амфетамини, твърдят отлични информирани. През 1996 - 1997 г. Сувайджич контролира рекета и дистрибуцията на наркотици във Войводина, а Дуги се налага като местен бос. По същото време те живеят ту в Сърбия, ту в България, ту в Европа. Дуги си спечелва прякора Царя на развлеченията, защото отваря куп тузарски заведения в Марбея, Амстердам, Париж, Белград, Боровец и т.н. По онова време единственият, който може да му съперничи в кръчмарския бизнес, е Марко Милошевич. Най-довереният човек на плейбоя Марко е Владан Ковачевич, който също е живял в България. В София е регистрирал фирмата "Треф".



Италия: "Мисията невъзможна"

Междувременно Дуги и приятелката му Долорес Шкарица заминават на секретна задача в Италия. Те са по следите на банков шеф, който е избягал от Слободан Милошевич с няколко милиона долара. " Дуги и Долорес отвличат беглеца и го питат дали ще е удобно да върне парите. - разказва пред "168 часа" отлично запознат със сръбската диаспора. - Банкера ги топва пред ченгетата. Дуги вазира, а приятелката му получава 7-годишна присъда. Жалко за красивата Долорес, нашите "мис българии" не заслужават дори да й носят вода".

След края на косовската криза представителите на сръбските кланове идват у нас по-рядко. Обикновено са с по няколко фалшиви паспорта и не се афишират. От тяхно име пристигат млади момчета с чисти досиета. Те поемат бизнеса. Така към края на 90-те Дуги идва в България все по-рядко и при пълна конспирация. През 1998 г. тук пристига наместник на Дуги. Това е 23 годишният хърватин Роберт Шкарица, който е братовче на красивата Долорес. 23 годишният хърватин Роберт е имотен. Държи хотели и заведения в Хърватска, но е скаран с роднините си. В София регистрира фирма за цитрусови плодове. "Роберт по цял ден гледаше видеокасети и не правеше нищо. Държеше луксозен апартамент, който Дуги ползваше при конспиративните си посещения в България." - разказва запознат.

Тъмните дела на групировката продължава да движи Миладин Сувайджич-Смотаняка.



2000 г: Войводинския и Земунския клан във война


Причината е, че сръбският кръг около Дуги, Смотаняка и Шкарица отказва да се отчита финансово на Душан Спасоевич-Шиптър и Милорад Лукович-Легия от Земунския клан. През 2000 г. войводинците дори приютяват в София бившия фаворит на земунците - Ненад Миленкович. Навремето Миленкович е работил с тях, но след хулиганска изцепка има смъртна присъда от Шиптър и Легия и се покрива в София. Същата година Миладин Сувайджич- Смотаняка изчезва от България и повече не стъпва тук.



Белград: Шиптър и Легия отвличат Смотаняка

Според полицейски информатори от Сърбия Легия и Шиптър спипват Миладин Сувайджич-Смотаняка в Белград и го отвличат. Причината е, че отказва да им плати няколко милиона марки. " Затворили са го в къща на Земунския клан и той е играл домашен любимец. - разказва пред "168 часа" източник от Белград. - По цял ден Смотаняка чисти, пере, готви. Прави куп битови и унизителни неща."

Постепенно Легия и Шиптър започват да харесват Смотаняка и го приемат в Земунския клан. Дуги не знае това. В този момент Бранислав Лаинович е в лют конфликт с Желко Ражнятович-Аркан.

На 15 януари 2000 г. вождът на тигрите Аркан е застрелян. Бранислав Лаинович е привикан на разпит във връзка с убийството на Ражнятович в полицейското управление в Нови Сад.

Дуги не се стряска. Дава скандално интервю, в което казва:" Няма такава държава, в която цяла седмица вестниците пишат за престъпник, който е разплакал хиляди майки и е замесен в убийства. В същото време за застреляния министър на отбраната Павле Булатович Сърбия скърбя едва три дни". Дуги обявява, че ще се кандидатира за кмет на Нови Сад.



България: хотел "Амбасадор"

През март 2000 г. столичният хотел "Амбасадор" вече се е въстановил от адската експлозия. Тогава двама арменци се самовзривиха, докато подготвяха бомба за Поли Пантев, казват от МВР. На 17 март Дуги се настанява в хотел "Амбасадор" и прекарва нощта с мулатка. На другата сутрин си тръгва за Белград. На 20 март по оперативни данни на ченгета Миладин Сувайджич-Смотаняка телефонира на Бранислав Лаинович. Определят си среща пред хотел "Сърбия". Дуги отива. Смотаняка го няма. В този момент неизвестни разстрелват Бранислав Лаинович. И досега основната версия е, че Сувайджич и Земунският клан са "допринесли за смъртта му". Смотаняка просперира. Купува имот след имот във Войводина.



София, 2003: краят на Войводинския клан

Основните представители на Войводинския клан в София остават Роберт Шкарица и Ненад Миленкович. Сдобряват се с враговете от Земунския клан и заработват с тях. Партнират си още със Сурчинския клан и арабска групировка със скандален шеф, който бе убит наскоро и приживе беше доайен в бизнеса с амфетамини. След операция "Сабя" Шкарица и Миленкович правят опит да се наместят в "поосвободената" ниша на хероиновия пазар в Белград, според осведомени. Ченгета твърдят, че след "Сабя" мутри от Земунския клан са притискали за пари Миленкович и Шкарица. По вяска вероятност са ги молели и за подслон.

На 3 юни т.г. часа Роберт Шкарица е застрелян пред дома си в София. Месец по-късно при спецакция бе задържан Ненад Миленкович. Според съобщението, изпратено от Сърбия, Миленкович е "опасен бос от Земунския клан с над 20 убийства".

Така или иначе, "обезвредяването" на Шкарица и Миленкович изтри Войводинския клан от България. Кой ли стои зад това?

0 comments: