Буш пристигна в Хайлигендам с гаф

Thursday, June 07, 2007

Американският президент е майстор на това да се оказва в сложни ситуации на публични места, коментира РИА "Новости"

Първи в германския град Хайлигендам, където се провежда срещата на Г-8, кацна американският президент Джордж Буш. Пред стълбичката на самолета го посрещна премиерът на провинция Мекленбург-Предна Померания Харалд Рингсторф, известен с неприкритата си неприязън към американския лидер.

Със свойствената си демократичност Буш се поздрави с германеца, като приятелски го потупа по рамото. По някаква неясна причина обаче това се стори малко на американския президент, той направи няколко крачки и повтори жеста на приветствие.

Всички отдавна знаят, че Джордж Буш е майстор да се оказва в сложни ситуации на публични места, коментира руската информационна агенция "Новости"

Веднъж той нарече Африка страна. Друг път предизвика истинска паника на японската борса - вместо за дефлация Буш започна да говори за девалвация.

На миналогодишната среща на Г-8 в Санкт Петербург на работна закуска американският президент реши да обсъди със седящия до него Тони Блеър ситуацията в Близкия изток.

Веднага щом като Сирия и "Хизбула" престанат с лайната, всичко ще приключи, сподели Буш с британския премиер. Той обаче не забеляза, че микрофонът му е включен и неговото виждане за ситуацията стана публично достояние.

Преди посещението на британската кралица в САЩ през май Буш и съпругата му преминаха специално обучение по добри маниери.

Тогава специалистите бяха сериозно обезпокоени дали Буш ще може да се държи според всички правила на етикета пред кралицата, тъй като той се отличава с невероятна демократичност на маниерите си - може да пие вода направо от бутилката, да сложи краката си на масата, да говори с пълна уста и пр.

Това може би се харесва на обикновените американци, но подобно поведение е недопустимо в присъствието на хора със синя кръв.

В инструкциите към семейство Буш се отбелязваше, че към кралицата трябва да се обръщат само с Ваше величество, а към нейния съпруг с Ваше кралско височество.

Не може първи да протягаш ръка на кралицата, а да продължиш да се храниш, след като царствената особа е приключила, е най-грубо нарушение на етикета.

Недопустимо е също така цветът на тоалета на която и да е от присъстващите дами, особено на първата дама на САЩ, рязко да контрастира или да съвпада с роклята на кралицата.

Всички тези правила бяха спазени, но Буш пък изкара кралица Елибазет със 150 години по-стара.

В приветственото си слово американският президент каза: "Вие участвахте в тържествата в нашата страна по случай 200-годишнината от нейното създаване през хиляда седемстотин...". За щастие успя навреме да се поправи и така може би избягна голямо дипломатическо недоразумение.

Напълно естествено е, че политолозите и психолозите в цял свят многократно се замислят за причините за странното поведение на Буш.

Възможно е това да са просто лични особености на характера. Или изкусна работа на специалисти по връзки с обществеността.

В медиите дори се появи версия, че неадекватността му е последица от хипноза - чрез въздействие върху неговото съзнание някои сили могат да контролират развитието на събитията в САЩ и по света. Последната версия естествено изглежда най-малко вероятна, коментира РИА "Новости".

0 comments: